۱۴۰۳/۰۹/۲۱
کاردانو چیست؟

کاردانو چیست؟

کاردانو چیست؟

کاردانو یک شبکه هوشمند مبتنی بر بلاک چین است و ارز آن ADA نام دارد. از شبکه کاردانو میتوان برای انتقال پول دیجیتال، ثبت قراردادهای هوشمند و همچنین ساخت برنامه های غیرمتمرکز استفاده کرد. شبکه کاردانو رقیبی برای اتریوم، ایاس و دیگر ارزهای مبتنی بر قرارداد هوشمند می باشد.

تاریخچه کاردانو

کاردانو شبکه هوشمند نسل سوم مبتنی بر بلاک چین است و مانند اتریوم امکان ایجاد و اجرای قراردادهای هوشمند را ایجاد می کند. کاردانو شبکه هوشمند نسل سوم است و به دلیل معماری لایه ای شبکه آن امنیت آن بسیار بالا است. کارمزد انتقال در شبکه کاردانو به مراتب از شبکه هوشمند نسل دوم مانند اتریوم و همچنین بیت کوین به مراتب بهتر است.

کاردانو اولین شبکه هوشمند ارزهای دیجیتال است که کاملا به صورت آکادمیک طراجی شده است. کار بر روی این شبکه هوشمند از سال ۲۰۱۵ آغاز شد و ارز دیجیتال این شبکه به نام ADA در دسامبر سال ۲۰۱۷ ایجاد گردید.

به دلیل شباهت بالای شبکه کاردانو به شبکه اتریوم و اینکه اکثر سرمایه گذاران این شبکه ژاپنی هستند، کاردانو را اتریوم ژاپنی نیز می گویند.

کاردانو رقیم اتریوم می باشد و قصد دارد با کیفیت بیشتر در شبکه و سرعت انتقال بالاتر و همچنین کارمزد پایین تر جای اتریوم را بگیرد.

بنیان گذار کاردانو

بنیان گذار کاردانو، چارز هاسکینسون (Charles Hoskinson) است او ابتدا در تیم اتریوم کار میکرد و بعد از جدایی از این تیم در سال ۲۰۱۵ پایه های شبکه کاردانو را بنیان گذاشت. تیم کاردانو به مدت ۲ سال بر روی شبکه کاردانو تحقیق کرد و مشکل مقیاس پذیری بیت کوین و قراردادهای هوشمند اتریوم را با ارائه ارز ADA برطرف کرد.

در حال حاضر سه بنیاد و شرکت زیر روی توسعه کاردانو کار می‌کنند:

  • The Cardano Foundation
  • IOHK
  • Emurgo

شبکه کاردانو به صورت متن باز (Open Source) طراحی شده است و ده ها تیم در سرتاسر دنیا بر روی بهبود عملکرد این شبکه در حال کار هستند. تمامی تغییرات در این شبکه توسط ده ها تیم در سطح آکادمیک بررسی می شود و بعد از تایید کل شبکه در دسترس کاربران قرار می گیرد.

در ۲۸ دسامبر ۲۰۱۷ شبکه اصلی کاردانو افتتاح شد و در آن زمان ارز آن به نام ADA در بزرگترین صرافی آن زمان به نام بیترکس (Bitrex) ارائه شد.

الگوریتم اثبات کاردانو چگونه کار میکند؟

اثبات کار چیست؟

اثبات کار در شبکه بیت کوین، اتریوم، لایت کوین، بیت کوین کش و … بدین معنی است که افرادی به عنوان ماینر در شبکه قرار میگیرند که با گذاشتن قدرت ماینرهای خود در شبکه پاداش دریافت می کنند. برای کنترل و جلوگیری از هک شبکه و بالابردن امنیت شبکه یک شخص مجبور است ۵۱ درصد از کل قدرت پردازش شبکه را در اختیار داشته باشد که در شبکه های بزرگی مانند بیت کوین توجیه اقتصادی ندارد.

اثبات سهام چیست؟

اثبات سهام راه متفاوتی برای اعتبارسنجی تراکنش ها در شبکه است. برخلاف اثبات کار، اثبات سهام بدین معنی است که یک شخص مقداری از ارز دیجیتال مورد نظر را خریداری کرده و آن را در اختیار شبکه میگذارد، به این ترتیب میتواند به اعتبارسنجی و امنیت شبکه کمک کند و در ازای این مشارکت مقداری ارز به عنوان پاداش در اختیار بگیرد.

در این روش دیگر نیازی به خرید دستگاه های ماینر نمی باشد و در مصرف برق نیز به شدت صرفه جویی می شود و همچنین اثبات مقیاس پذیری یا همان سرعت شبکه را به شدت بهبود می بخشد چرا که شبکه بیت کوین که نسل اول می باشد و شبکه آن مبتنی بر اثبات کار است دارای محدودیت در تعداد تراکنش ها در زمان می باشد.

یکی از بزرگترین تغییراتی که این سیستم جدید یعنی اثبات سهام به وجود آورده این است که استخراج کننده ها دیگر پاداش ایجاد بلوک ها را نمیگیرند. در عوض، آنها در هزینه های معامله پاداش دریافت می کنند.

اوروبروس: اثبات سهامی متفاوت

الگوریتم اثبات سهام کاردانو اوروبروس (Ouroboros) نام دارد. در این الگورتیم، زمان واقعی به دوره‌های زمانی (epochs) تقسیم می‌شود. هر دوره زمانی هم خود به دوره‌های زمانی کوتاه‌تری به نام «اسلات» (Slot) تقسیم می‌شود. این دوره‌های زمانی مانند کارکنان شیفتی در یک کارخانه عمل می‌کنند؛ یعنی زمانی که یک دوره زمانی به پایان می‌رسد، کار دوره زمانی دیگر شروع می‌شود.

در پروژه کاردانو، محدوده زمانی که اسلات‌ها دربرمی‌گیرند متفاوت است و می‌تواند در الگوریتم آن تغییر داده شود.

هر اسلات یک رهبر دارد که به آن رهبر اسلات (SL) می‌گویند. این رهبر را دارندگان واحدهای کاردانو (ADA) با رای خود در شبکه انتخاب می‌کنند.

این رهبران اسلات مسئول ایجاد و تایید تراکنش‌های بلوک‌هایی هستند که به بلاک چین کاردانو اضافه می‌شوند. هر رهبر فقط می‌تواند یک بلوک تولید کند. این مکانیزم سبب می‌شود که نتوان در یک دوره زمانی خاص، بیشتر از تعداد خاصی بلاک تولید کرد.

اگر رهبری در یک اسلات که مسئول ایجاد بلوک و تأیید تراکنش‌های آن است، نتواند کار خود را انجام دهند (مثلاً آنلاین نباشد)، آن‌گاه حق تولید بلاک را از دست می‌دهد و پاداشی نمی‌گیرد.

یک یا چند اسلات می‌توانند خالی از بلاک باشند، اما بیشتر بلاک‌ها (حداقل ۵۰ درصد) باید طی یک دوره زمانی (epoch) تولید شوند.

اثبات سهامی متفاوت

یعنی هرچه تعداد سکه‌های ADA که یک فرد دارد بیشتر باشد، می‌تواند حق رأی بیشتری برای تایید تراکنش‌ها داشته باشد.

برای اطمینان از اینکه نتایج حاصل از تایید تراکنش‌ها بی طرفانه بوده است، این سیستم رأی‌گیری بر اساس دو ورودی طراحی شده است.

سیستم اولیه یک سیستم محاسباتی با چندین شرکت‌کننده است. مجموعه‌ای از دارندگان سکه، محاسباتی را در شبکه انجام داده و نتایج آن را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند.

سیستم دوم بر اساس توزیع ثروت یا سهام است. نودهایی که تعداد سکه‌های بیشتری دارند، شانس بیشتری دارند تا به عنوان رهبر یک اسلات انتخاب شوند.

تمرکز اصلی پروژه کاردانو بر روی حل مشکل مقیاس‌پذیری است. برای این منظور پروژه کاردانو از یک تکنولوژی به نام رینا (RINA) استفاده می‌کند. رینا یک نوع جدید از ساختارسازی برای شبکه‌ها است و هدف آن ساخت شبکه‌ای است که حریم خصوصی، شفافیت، مقیاس‌پذیری را ارائه می‌دهد. به عبارت دیگر، رینا این امکان را برای کاردانو فراهم می‌کند که با افزایش حجم تراکنش‌ها تا هزاران تراکنش در ثانیه، سرعت انجام آنها و هزینه لازم برای انجام تراکنش‌ها تغییر نکند.

لایه اجماع CSL

لایه CSL اولین لایه پلتفرم کاردانو به شمار می‌رود و هدف آن استفاده از یک الگوریتم اجماع مبتنی بر اثبات سهام (PoS) برای ایجاد بلوک‌های جدید و تأیید تراکنش‌ها است.

لایه محاسباتی (CCL)

این لایه دومین لایه پلتفرم کاردانو است و شامل اطلاعاتی در مورد نحوه انجام تراکنش‌ها می‌شود.

با وجود اینکه لایه مربوط به پردازش تراکنش‌ها (CCL) از لایه مربوط به اجماع و تایید تراکنش‌ها (CSL) جداست، کاربران کاردانو می‌توانند با استفاده از لایه محاسباتی CCL، در زمان بررسی تراکنش‌ها، قوانین مختلفی را ایجاد کنند که بر روی لایه اجماع CSL اعمال شود.

برای مثال، با استفاده از لایه محاسباتی CCL می‌توان دفتر کلی ایجاد کرد که تراکنش‌های مشکوک و ناشناس در لایه اجماع CSL ثبت نشود.

قیمت کاردانو

ارز شبکه کاردانو آدا ADA می باشد. این ارز با محدودیت ۴۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ واحد تولید شده است. در ۲ اکتبر ۲۰۱۷ ارز ADA با قیمت هر واحد ۰.۰۲ دلار در صرافی بیترکس عرضه شد و خیلی سریع رشد کرد.

در ۴ ژانویه ۲۰۱۸ کاردانو همگام با تمام بازار ارزهای دیجیتال با ۶۰۰۰ درصد افزایش نسبت به قیمت اولیه خود، به بالاترین قیمت تاریخش یعنی ۱.۲۲ دلار رسید.

پس از رشد ۶۰۰۰ درصدی قیمت کاردانو در ۲۰۱۸ با شروع دوره زمستان ارزهای دیجیتال قیمت کاردانو با کاهش محسوسی روبرو شد و قیمت آن به حدود ۰.۰۵ دلار رسید که حدود ۱۳۰ درصد بالاتر از عرضه اولیه آن بود.

تفاوت کاردانو و اتریوم چیست؟

  • شبکه اتریوم مانند بیت کوین از الگوریتم اثبات کار استفاده میکند که بسیار پرهزینه است و مصرف برق بالایی دارد اما شبکه کاردانو از اثبات سهام استفاده میکند که در بالاتر توضیح داده شد.
  • سرعت شبکه کاردانو به نسبت اتریوم بسیار بالاتر است و اگر اتریوم بتواند این ضعف را بهبود دهد ممکن است کاردانو از رده خارج شود.

کیف پول کاردانو

با این‌که کاردانو در رتبه‌های بالای جدول ارزهای دیجیتال قرار دارد، کیف پول‌های زیادی برای آن عرضه نشده است.

کیف پول رسمی کاردانو «Daedalus» است که فعلاً فقط روی کامپیوترهای شخصی نصب می‌شود. این کیف پول کاملاً غیرمتمرکز و امن بوده و برای سیستم‌عامل‌های ویندوز، لینوکس و مک عرضه شده است. برای استفاده از این کیف پول، باید چند گیگابایت بلاک چین کاردانو را دانلود کنید. از سایت رسمی کاردانو می‌توانید کیف پول رسمی این ارز دیجیتال را دریافت کنید.

به جز Daedalus، چند کیف پول غیررسمی برای ذخیره کاردانو وجود دارد که بدون نیاز به دانلود بلاک چین امکان ذخیره‌سازی، دریافت و ارسال واحدهای Ada را فراهم می‌کنند. از جمله این کیف پول‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کیف پول‌ سخت‌افزاری لجر (Ledger)
  • کیف پول سخت‌افزاری ترزور مدل تی (Trezor Model T)
  • کیف پول نرم‌افزاری یورویی (Yoroi)
  • کیف پول نرم‌افزاری اتمیک (Atomic)

برای خرید کاردانو میتوانید از بهترین صرافی های ارزهای دیجیتال ایرانی اقدام کنید.

اشتراک‌گذاری